07 1000x30005 1000x30006 1000x30001 1000x30009 1000x30003 1000x30004 1000x30002 1000x30008 1000x300

Lezing Straatfotografie Peter van Tuijl

Straatfotografie óók voor buitenstaanders!

Een lezing die is georganiseerd door een fotoclub heeft meestal mijn aandacht niet. Het beeld dat ik daarbij heb is dat van nogal technische gesprekken over lenzen, bodies, diafragma’s en sluitertijden. Abracadabra voor mij. Een bijzondere wereld, waar ik buiten sta. Ik maak hoogstens zo nu en dan eens een kiekje, als het kan zonder vinger in beeld.

Dat ik afgelopen maandag toch in zo’n lezing terecht kwam, is te danken aan het enthousiasme waarmee de lezing onder de aandacht werd gebracht. Tips op Facebook, berichten in nieuwsbrieven. Voor leden, maar ook voor niet leden. Straatfotografie, FotoFun en nog wel in het Centrum voor Beeldende Kunst ook. Gratis toegankelijk en de koffie staat klaar.

Een bijzondere en boeiende lezing, dat vind ik ervan. Peter van Tuijl die een heel breed beeld schetste van straatfotografie. Van wat mag en van wat kan. Hoe pak je het aan en welke thema’s zijn er. Hoe kijk je en vooral: waarnaar. Wat zijn de grote namen in deze hoek van de fotografie en waar kun je verder kijken en lezen dan in de presentatie van die avond.

Als ik het in kernwoorden mag vatten: gul, enthousiast, toegankelijk. Gedreven, dat ook. In de twee-en een- half uur die de lezing duurde heb ik geen moment het gevoel gehad dat van Tuijl zelfs maar in de buurt van zijn kennis- en ervaringsgrenzen is geweest. Technisch? Amper!

Doen, proberen. Aan het werk. Kijk vooral goed. Soms moet je snel zijn en het moment vangen. Soms is het nuttig om geduld te hebben tot het gewenste beeld zich aandient.

De straat is je jachtterrein en je bepaalt als fotograaf zelf waar je op jaagt. Een mobiele telefoon is al genoeg om een verbluffend resultaat te behalen. Dat beeld is bij mij blijven hangen.

En ja: ik heb een moment ergens op een treinstation benut en foto’s gemaakt met mijn telefoon. Ik bedacht nét op tijd dat dit immers kon. Het zijn leuke geheugensteuntjes geworden. Plaatjes, meer niet. Want om een verbluffende foto te kunnen maken heb je toch meer kennis van zaken nodig. Misschien dan toch maar lid worden van een fotoclub? For fun?

Wouter Kalkman
Emmen