Ina Bloemendal header01Truus Banner -Royden Rabinowitch FF 1000x300 1Ina Bloemendal header04Alie Kuper - Fish Eye muurschildering PortugalAlie Kuper - Castelo de Vide PortugalOlle Versteegpanorama 1000x300Alie Kuper - Zonsondergang bij Estrela PortugalIna Bloemendal header02Ina Bloemendal header03Alie Kuper - Flamingo bij Fuseta PortugalAlie Kuper - Cleopatra in Lagos PortugalAlie Kuper - Alcacer do Sal Portugal

Gelijk doen en leren!

Wat gaat de tijd toch snel. Juni al in zicht en wij zouden haast vergeten dat wij op 13 maart jl. een geweldige fotosessie bij het Hondsrug College hebben gehad. 

Wij hadden bedacht om te gaan fotograferen en exposeren met jongeren omdat het ons zo leuk lijkt jongeren enthousiast te krijgen voor de fotografie en onze ervaring met hen te delen. 

Ruud Bennaars had een lesbrief opgesteld waarin verschillende soorten fotografie zoals portret-, sport-, macro-, en studiofotografie aan bod kwamen. Ook werd er aandacht besteed aan de compositie en het effect van scherptediepte in een foto. 

Gemaakt met opzetlensje mobiel

Scherptediepte

 

Karin Bazuin, Johanna Moesker, Jeanette Kiers, Jan Kleinheerenbrink, Henk Meijer, Gerrit Pomp en ikzelf hebben met 17 leerlingen in de leeftijd van 13 en 14 jaar een soort van carrousel gedraaid.

De leerlingen gingen in groepjes langs elke fotograaf en kregen kort uitleg over de opdracht. Daarna kregen ze gelijk de camera in handen en mochten ze met de aanwijzingen van de fotograaf de opdracht uitproberen. Met als motto: gelijk doen en leren.

Ik had een presentatie over compositie in Jip en Janneke taal voorbereid (althans dat dacht ik) maar na 2 sheetjes kwam ik er al gauw achter dat dit niet de werkwijze was om ze iets te leren. Ze zaten niet te wachten op een “suffe presentatie” en ik kreeg pas volledige aandacht toen ze mijn camera mochten vasthouden. Vervolgens ging het vanzelf. Met een paar kleine aanwijzingen en een gerichte opdracht gingen ze aan de slag. De tijd vloog voorbij en de focus lag helemaal op het fotograferen. Ze hebben vanuit verschillende standpunten het schoolgebouw erop gezet en ook hebben ze elkaar gefotografeerd. Van bovenaf (door op de picknicktafel te gaan staan) of van onderaf (door je model hoger te plaatsen of op je hurken te gaan zitten), stapje naar voren of opzij. Hoe simpel kan het zijn en ik had er geen kind meer aan.

Compositie

Kortom, de leerlingen waren erg gedreven en enthousiast. Ze vonden het stoer om dit te mogen doen en wij vonden het erg leuk en motiverend onze kennis met leerlingen in de praktijk te brengen en oog te hebben voor hun beleving van de dingen om hen heen. 

Exposeren

De leerlingen hebben ook met hun iPad en mobiele telefoon foto’s gemaakt en dat leverde eveneens mooie resultaten op. Er zijn veel foto’s gemaakt en het was een hele klus om een selectie te maken en de foto’s naderhand te bewerken. Uiteindelijk heeft het werk geresulteerd in een paar prachtige foto’s. Deze zijn opgehangen in de computerlokalen van de school waar de leerlingen heel trots op zijn. De leerlingen mochten zelf de foto’s uitzoeken. Opvallend is dat ze hebben gekozen voor portretfoto’s van medeleerlingen. Je zou haast denken: de leerlingen willen gezien worden. Geweldig en wie weet kunnen zij in de toekomst nog meer laten zien!

Sandra