Olle Versteegpanorama 1000x300Ina Bloemendal header03Ina Bloemendal header02Alie Kuper - Castelo de Vide PortugalTruus Banner -Royden Rabinowitch FF 1000x300 1Alie Kuper - Fish Eye muurschildering PortugalAlie Kuper - Alcacer do Sal PortugalAlie Kuper - Zonsondergang bij Estrela PortugalAlie Kuper - Cleopatra in Lagos PortugalIna Bloemendal header01Ina Bloemendal header04Alie Kuper - Flamingo bij Fuseta Portugal

Verslag workshop landschapsfotografie

Jan (Kleinheerenbrink) had al aangegeven graag ondersteuning te willen geven bij de introductiedag van Landschapsfotografie. Dit maakte het wel makkelijker voor het team “Landschapsfotografie” bestaande uit Margreet (Brinks), Lennard (Scherptong) en Gerrit (Pomp).

De datum van de lezing van Bas Meelker was op 8 oktober 2018. Op verzoek van het team moest het niet een standaard lezing worden, maar een lezing met meer diepgang. De lezing kreeg dan ook de titel “meer diepgang in jouw landschapsfotografie”.
Nadat de lezing van Bas Meelker was geregeld was de volgende vraag voor het team: hoe gaan we de informatie van Bas Meelker in de praktijk uitvoeren. Nadat vele locaties de revue waren gepasseerd kwamen we bij het Bargerveen terecht. Een prachtige locatie voor landschapsfotografie (en nog veel meer soorten fotografie) en niet te ver weg.

Op 19 september hebben we locatie in het Bargerveen bezocht. Het was toen erg warm. De doedag was gepland op 10 november. Op een zomerse dag moet je je kunnen voorstellen dat het weer op de doedag heel anders kan zijn. Langs het fietspad hebben we verschillende plekken ontdekt die geschikt zijn om prachtige landschapsfoto’s te maken. We zagen het al voor ons: een opkomende zon met ochtendmist met de mystieke omgeving van het Bargerveen.

De fotolocaties hebben we op een kaart gezet zodat de fotografen niet zelf hoefden te zoeken.

De inleiding van Bas Meelker op 8 oktober was “uitverkocht”. Bas gaf een prachtige presentatie met uitleg over de techniek en de compositie van een foto: symmetrische, centrale, geometrische, diagonale piramide compositie etc. Ook nam hij ons mee in zijn manier van fotograferen. Een uitgebreide studie maken van de te maken foto. Soms 7 keer terugkomen op dezelfde plek en wachten op het juiste licht en de juiste weersomstandigheden.

Met de vergaarde kennis van Bas Meelker startten we de doedag op 10 november. Twintig diehards waren om zeven uur in de ochtend aanwezig. Het was fris en flink bewolkt. Het team had 7 opdrachten uitgezet op basis van de lezing van Bas Meelker. De vraag was om 2 foto’s op te sturen voor de bespreekavond.

 

Het was een prachtige ochtend met even een beetje regen. De rode zonsopgang was een korte tijd te zien. Er werden veel prachtige foto’s gemaakt. Niet alleen op het aangegeven pad: maar het ging uiteindelijk om de landschapsfoto.
Foto Meilink had een camera met filters beschikbaar gesteld, zodat de fotografen konden oefenen/ ervaring op doen met het gebruik van filters.
De ochtend werd afgesloten met een gezellige bijeenkomst in het Wollegras in Weiteveen. Onder het genot van een kop koffie/thee en gebak werden de ervaringen met elkaar gedeeld.

Uiteindelijk kwamen er 22 fotografen met 27 foto’s op de bespreekavond op 26 november.
De beoordeling van de foto’s vond plaats op basis van 4 pijlers:
1. Wat zie ik het eerst? (Noem met name het belangrijkste voor jou)
2. Benoem de beeldelementen (compositie, lijnwerk, ruimte en perspectief, licht donker-verhouding, balans/symmetrie)
3. Inhoud (wat is er bedoeld, waardoor word je geraakt, waarom juist deze foto)
4. Voldoet de foto aan de opdracht.

Deze manier van beoordelen nam wel enige tijd in beslag maar de reacties op deze manier van beoordelen waren positief. De temperatuur liep dan ook flink op gedurende de avond. Maar of dat van de beoordelingen kwam of aan de verwarming lag is nog niet duidelijk. Tegen half elf was de avond ten einde en daarmee was de workshop “Landschapsfotografie” beëindigd.

Het team “Landschapsfotografie”; Margreet, Lennard en Gerrit heel erg bedankt voor de organisatie.
Jan erg bedankt voor de ondersteuning.
Foto Meilink bedankt voor het beschikbaar stellen van de camera met filters.

Aize Schipper