Olle Versteegpanorama 1000x300Ina Bloemendal header01Ina Bloemendal header04Alie Kuper - Flamingo bij Fuseta PortugalAlie Kuper - Zonsondergang bij Estrela PortugalAlie Kuper - Fish Eye muurschildering PortugalIna Bloemendal header02Ina Bloemendal header03Alie Kuper - Cleopatra in Lagos PortugalTruus Banner -Royden Rabinowitch FF 1000x300 1Alie Kuper - Castelo de Vide PortugalAlie Kuper - Alcacer do Sal Portugal

Jaarafsluiting 2018

Gedurende het jaar 2018 hebben we bij de bijeenkomsten van Fotofun veel (foto) kennis en informatie vergaard.

Daarna brachten we deze kennis in de praktijk en vervolgens hebben de resultaten met elkaar gedeeld.
Van High Key, via “Nu en Verleden” vervolgens de fotowalk gingen we ’s nachts op pad bij de Astro/nachtfotografie en s ‘morgens vroeg bekeken we het Landschap.
Een vol jaar, want elk onderwerp had 3 bijeenkomsten.

Dus was het 14 december tijd voor een gezellige bijeenkomst, in een ongedwongen sfeer, om het afgelopen jaar met elkaar door te nemen.
Het werd een drukbezochte avond.
Er was koffie en overheerlijk gebak, verzorgd door: Karin, Johanna en Jeanette.
Na de koffie was er frisdrank met hapjes, verzorgd door: Alie, Ina en Marga.
Ik vond het heerlijk. En ik was niet de enige want aan de eind van de avond was er niet zoveel meer over.
Ina nam het afgelopen jaar nog even door en ook namen we afscheid van 3 leden: Arie Dengerink, John van de Veen en Sandra Kip. Ina bedankte alle drie voor hun inzet en aanwezigheid de afgelopen jaren.
Met grote spanning werd door veel leden uitgekeken naar de uitslag van de jaarlijkse fotowedstrijd. Het onderwerp was “regels van derden”.
Dit jaar zijn de foto’s beoordeeld door CQ: Joost Slijpen en Suze van der Ster
Marga verzorgde de prijsuitreiking.

Hieronder het juryrapport met de winnaars:

Juryrapport Fotofun
Wij hebben met veel plezier de jurering verzorgd van de foto’s van Fotofun met als thema ‘regels van derden’. Een heel breed en makkelijk thema, waar je als fotograaf alle kanten mee uit kunt. Er zaten prachtige foto’s bij, maar we willen toch ook opmerken dat we het aanbod best wat ruimer hadden willen zien. De aangeboden foto’s waren, voor een thema dat zo veel mogelijkheden biedt, naar onze mening wel wat ‘braafjes’. We hadden best iets meer verrast willen worden in de onderwerpkeuze. We misten wat meer variatie in onderwerpen of bijvoorbeeld foto’s in afwijkende formaten. Ook viel het ons op dat alle foto’s in kleur waren.

Na de kritische kanttekening tijd voor de prijswinnaars.

De vijfde plaats: Alie kuper en Truus van Klinken
We hebben gekozen voor een gedeelde vijfde plaats. We bleven heen en weer gaan tussen deze twee foto’s. Een mooi doorkijkje met prachtig spel van schaduw en licht en een straatbeeld waar eveneens de lijnen en schaduw een belangrijke rol speelt. We konden niet kiezen omdat we voor beide foto’s zowel plussen als minnen hadden. In de foto met het doorkijkje hadden de schaduw en lichtpartijen iets sterker uitgewerkt kunnen worden, de schaduwen dieper waardoor het contrast nog mooier was geworden. De foto met de schaduw met tekst hadden wij sterker gevonden als de fotograaf er niet bij op had gestaan. Juist de mystiek van de lijnen in de straat met de lijnen van de schaduw zou het beeld nog sterker hebben gemaakt. Ondanks deze opmerkingen hadden we voor beide foto’s veel waardering. Vandaar de gedeelde vijfde plaats. 

 
Me and my shadow door Alie Kuper   Between the lines door Truus van Klinken

De vierde plaats: Bep IJselstijn
Een vrolijke plaat met een eigenwijze kikker. De compositie in de foto was wellicht iets sterker geweest als er aan de rechterkant naast de kikker meer ruimte had gezeten, of als de foto vierkant was gesneden. Echter dan was ook het mooie lichtspel in het water verloren gegaan en dat is juist ook een fijne toevoeging aan het complete beeld. Iets meer scherpte op de kikker of een grotere scherptediepte was fijn geweest, ook zonder dat is deze foto wat ons betreft een mooie vierde plaats waard.

   
   

De derde plaats: Gerard Husen
Een bijzonder onderwerp, een oud tankvoertuig met op de voorgrond een verlengsnoer als grappig detail. Bijzonder mooie compositie waarbij de loop van de tank bijna uit de foto ‘prikt’. Een foto ook waar veel elementen op te zien zijn. Het gele gras kleurt mooi bij de roestige tank, de tanks op de achtergrond dragen bij in de compositie, net als de wolken mooi passen bij het camouflagepatroon op de tank. Mooi scherp ook waar hij scherp moet zijn. En de kleuren zijn mooi in balans. Een verdiende derde plaats.De tweede plaats: Everdina Boersma
Wat een heerlijke plaat! Helemaal top binnen het thema passend en een feest om naar te kijken. Actueel door de blauwe hashtag op de borst van het model, die ook weer geweldig past bij de blauwe lippen en zonnebril. De scherptediepte is prachtig gedaan, de kleuren zijn een genot om naar te kijken. Alles klopt wat ons betreft in deze foto. Gefeliciteerd met een tweede plaats.


Me too

   
   

De eerste plaats
Hoe je met heel weinig beeldelementen in je foto de kijker als gebiologeerd naar je werk kan laten kijken, dat is echt heel sterk aan dit beeld. Beide juryleden waren meteen verkocht toen ze deze foto zagen. Deze foto wil je wel groot aan de muur. Dat ene scheve paaltje, mooi scherp in een zachte grijze wereld.  De compositie is zowel puur als prachtig uitgewerkt en een mooi voorbeeld van het thema. Een verdiende eerste plaats.


Mist

 

11 december 2018
De Jury: Joost Slijpen en Suze van der Ster

   

Ik was, als winnaar, blij verrast. De wisselbeker heeft ondertussen een prominente plaats in onze huiskamer gekregen.

Voor alle leden was er nog een verrassing: een waardebon (mede mogelijk gemaakt door Foto Meilink), met een persoonlijk tintje.
Na de uitreiking werd nog enige tijd gezellig na gekeuveld.
Deze avond was een mooie afsluiting van 2018.

De organisatie van deze avond, de bakdames en de hapjesdames erg bedankt.

Op naar een prachtig, gezond 2019 met veel Fotofun.

Aize Schipper