Fotofun ontmoet Van Gogh

Geplaatst: Woensdag 25 Mei 2022

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van onze fotoclub brachten de kwast van Vincent van Gogh en de lens van onze  fotografen verleden en heden in een kleurrijk palet samen in de expositie “FotoFun Emmen ontmoet Van Gogh”.
Uit alle door de leden ingezonden foto’s heeft een onafhankelijke jury een top 5 gekozen. Deze 5 foto’s zijn – samen met 28 andere – te zien op dibondpanelen van 210 cm x 140 cm. op de Cultuur Weide van het Rensenpark (voormalige dierentuin) in Emmen.
De expositie, die te zien is van 1 juli tot 1 oktober, werd geopend door mevrouw Dewy Leal, wethouder Jeugd, Onderwijs, Welzijn en Cultuur.

We hopen dat u positief verrast wordt door de wijze waarop wij geïnspireerd werden door het werk van Van Gogh, en dit met een moderne twist hebben geprobeerd weer te geven.

Hieronder alvast een voorproefje. Maar in het groot zijn ze natuurlijk veel mooier. En het mooie is: de toegang is gratis.

De top 5 foto’s

Plaats 1 – Ina Bloemendal
Sterren
Wat zou het leven zijn als we niet de moed hadden om iets te proberen? Ik weet niets met zekerheid maar de aanblik van de sterren doet me dromen (citaat van Gogh)

Gemorste verf, niets bijzonders, maar uitvergroot lijkt het op de sterrennacht van Vincent van Gogh.

Het juryrapport:
Alhoewel dit werk geen enkele realistische verbeelding betreft, associëren de frisse kleuren blauw en groen onmiddellijk met het werk van Vincent van Gogh uit zijn latere Franse periode. In zijn schilderij ‘De sterrennacht’ schilderde Vincent een natuurkundig verschijnsel – turbulentie – waarmee deze foto ook associaties heeft. Het is een foto die direct opviel door anders te zijn dan de overige foto’s. En die ook direct een Van Gogh-gevoel naar voren bracht. En daarmee unaniem gekozen werd tot de winnende foto.


Plaats 2 – Hennie Hidding
Meisjes
Van Gogh heeft diverse portretten geschilderd. Vooral mensen in zijn omgeving werden vereeuwigd.

Het juryrapport:
Voor Vincent van Gogh was de werkende en armoedige mens een belangrijk object in zijn werk. Alhoewel hij niet veel kinderen heeft getekend en geschilderd was hij een kindervriend. Hij hield van de tegenstellingen in kleuren, licht en donker. En in de Drentse periode koos hij met name voor de donkere tinten, die passen bij het landschap. In deze foto zie je dit terugkomen: kinderen, bruine tinten en lichttegenstellingen.


Bart Verdonk
Een spinnewiel
Hier zijn geen moderne dingen te zien, maar de sfeer was erg gelijkend met een schilderij van “Van Gogh”

Het juryrapport:

Ook in deze foto zien we de donkere bruine tinten. Het geeft een huiselijke warme sfeer, die het gevoel geeft van het zitten bij een haardvuur zoals Vincent dat prettig vond bij zijn verblijf in het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam. Het spinnenwiel zag hij tijdens zijn tocht naar Zweeloo. En net als bij de latere ‘Aardappeleters’ zie je dat er vanuit het midden van de foto licht schijnt.


Johanna Moesker
Landschap met hek
Achter het hek is het landschap, een gebied wat niet toegankelijk is,  maar wat je kunt  bewonderen en vastleggen. Ik heb mijn foto een touch gegeven van de schilderkunsten van Vincent van Gogh.

Het juryrapport:

Vincent van Gogh hield van het Drentse landschap, met name van de ruige veengebieden. Maar hij werd ook bekoord door het esdorpenlandschap dat hij slechts kort heeft gezien op zijn reis naar Zweeloo. Deze foto associeert met dat coulissen-landschap. Het is niet zozeer een werk dat terug is te zien in de Drentse periode van Van Gogh, daarvoor is het eigenlijk te romantisch. Maar het filter dat is gebruikt, geeft een krachtige associatie met de latere penseelstreken van Vincent tijdens zijn Franse periode en toen hij zich ontwikkelde in de  impressionistische stijl.


Jaap van der Pol

Pont de Langlois
Opgefleurd is met zonnebloemen met een verwijzing naar het schilderij van Vincent.

Het juryrapport:
Het onderwerp op deze foto heeft geen enkele associatie met de Drentse periode van Van Gogh. De kleuren zijn te fleurig, het type ophaalbrug is in de Zuidoosthoek van Drenthe onbekend. Het soort huizen en de wijze waarop ze tegen elkaar zijn aangebouwd heeft geen relatie met de omgeving waarin Vincent in het zuidoosten van onze provincie verbleef. Maar de brug associeert onmiskenbaar met de ophaalburg die Vincent zag vanaf het balkon van zijn verblijf in het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam.


De overige 28 foto’s

Aize Schipper
Zonnebloemen
Vincent van Gogh is de schilder van zonnebloemen. Hij schilderde vaak uitgebloeide exemplaren. Vincent is wereldberoemd om zijn schilderij van zonnebloemen in een vaas.


Alie Kuper
Van Gogh huisje
Als ik aan Vincent van Gogh denk, denk ik aan zijn periode in Drenthe, aan de eenzame en donkere tijd die hij daar beleefde. Hij schilderde de mensen die in het veen werkten en woonden, maar ook de veenhuisjes en plaggenhutten die er stonden. Juist die donkere huisjes waren mijn inspiratiebron bij het maken van deze foto.


Anneke Wierenga
Portret
Inspiratie komt van de vele portretten geschilderd door Vincent Van Gogh.


Bep IJsselstijn

Zandweg
Van Gogh had plannen om naar Zwartemeer te gaan.
Als hij daar wel was geweest had hij vast dit landschap willen schilderen.


Dick Koelewijn
Heidelandschap
De vele landschappelijke schilderijen van Vincent van Gogh inspireerden mij voor deze foto’s te kiezen. Met name de heldere en contrasterende kleuren die hij gebruikte.


Everdina Boersma
Landschap met koe
Als je echt van de natuur houd dan vind je overal schoonheid. (citaat van Gogh)


Gerard Husen
Wollegras
Kleuren en structuren die doen denken aan de schilderijen van Vincent van Gogh.


Henk Katuin
Zonnebloemen
Vincent van Gogh inspireert mij door de puurheid van zijn werk.


Hennie Hidding
Boswandeling
Geïnspireerd door het lichtvoetige leven van “Van Gogh”. Zijn wandelingen in de natuur. 


Hillie Hoogeveen

Minimalistische eenzaamheid
Inspiratie is Landschap met figuur ….


Ina Bloemendal

Korenveld bij ondergaande zon
Deze foto doet me denken aan het schilderij van Vincent van Gogh “korenveld onder onweerslucht” dat hij met zo veel precisie heeft geschilderd.


Inge Boogaards
Veld met klaprozen
Dit is de titel van een schilderij van Vincent van Gogh.
De compositie en kleuren spraken mij aan en toen ik in Italië dit landschap tegen kwam moest ik onmiddellijk aan van Gogh denken.


Janny Naaijer

De kamer in het Van Gogh Huis In Nieuw Amsterdam
Mijn inspiratie is een citaat uit 1 van zijn brieven nl. ” Drenthe inspireert mij tot een leven lang schilderen. Het is hier zoo gansch en al dat wat ik mooi vind, dat wil zeggen, ’t is hier vrede”. Vincent


Jantinus Weggemans
Vrouw met zonnebloemen
Vincent van Gogh kijkt in tevredenheid naar het kerkje in zijn geboorte dorp aangekleed met de wereld beroemde zonnebloemen.


Jantje Grooten 
Markthal Rotterdam
Een prachtdag in Rotterdam, de markthal voor mij het absolute hoogtepunt.  Hoogtepunten kleuren je leven!


Jeanette Kiers
Landschap
De zachte gloed over het land, dat zie je bij Van Gogh ook veel, zachte kleuren.


John Niks

Solitaire boom
Hoe krachtig de boom staat als een baken in het landschap. 


Karin Dassink
Uitgebloeide paardenbloemen
Het originele van Gogh schilderij met de paardenbloemen sprak mij dírect aan, het gevoel van “je willen uitstrekken in zo’n voorjaarsveld”, hoe heerlijk is dat.
Ik wist dat ik dát wilde en móest fotograferen.


Koop Strijker
Landschap
Zo zou het landschap toentertijd, tijdens de voetreis van Vincent van Gogh van Zweeloo naar zijn pension in Nieuw-Amsterdam, in mijn beleving zijn geweest.


Lammert-Klaas Talens
Kerkhof Pesse
Een moderne  versie van het kerkhof van Pesse.


Marianne Espeldoorn
Bloesem
Mijn inspiratie voor deze foto was mijn lievelingsschilderij “De amandelbloesem’ . Net als Van Gogh heb ik de bloesem (van appelboom) volgens de Japanse prentkunst van onderen en dichtbij gefotografeerd.


Marga Lassche
Schilderachtige weerspiegeling
Het patroon dat is ontstaan door de weerspiegeling doet denken aan de grillige beweging van de kwast.


Maria Jacobi
Mist landschap
Van Gogh kon niet ophouden met het schilderen van het Zuid-Franse landschap: de bomen, cipressen en wijngaarden met al hun contrasten, tonen en tinten. 


Michèle Kimmel
Stilleven met pijp
Vincent van Gogh was erg verknocht aan zijn rokertje. Zijn pijp reisde overal met hem mee. Naar zijn schilderlocatie in het veld, naar zijn atelier tijdens het maken van stillevens, tot aan Vincents laatste uren op zijn sterfbed.


Miny Scholtmeijer
Twee bokkingen  op papier
Tijdens een bezoek aan het van Goghmuseum ben ik onder de indruk geraakt van de stillevens  en het kleur gebruik  in Vincent van Gogh zijn werken die  getoond worden, het was dan ook een uitdaging om een foto te maken waarin deze bokkingen, die van Gogh in Arles heeft geschilderd, te imiteren.


Olle Versteeg
Een fazant in een duinvallei op Texel


Peter Soeters
Klompen
Een paar lerenklompen uit 1888 naar plastic klompen uit 2022


Truus van Klinken
Geïnspireerd door  “De zonnebloemen” terug te zien in de achtergrond en als weerkaatsing in de glazen vaas