Workshop Landschapsfotografie

Geplaatst op: 8 augustus 2023

Onderstaand verslag is gemaakt door Meindert.

De Introductieavond op 19 juni werd goed bezocht. Er was een gedegen uitleg door Ton over wat landschapsfotografie allemaal inhoud, welke keuzes je van te voren kunt maken over wat je wilt fotograferen en welke lens je dus wilt gebruiken. Daarnaast gaf Ton een uitgebreide uitleg over de belichtingsdriehoek. Deze theorie is natuurlijk niet alleen van toepassing bij landschapsfotografie maar is altijd van belang. Voor de één gesneden koek, voor een ander veel te theoretisch, maar voor iedereen is er wat te leren, te discussiëren. Dat het meer mensen prikkelt was te horen aan de gesprekken door de zaal heen. Persoonlijk vind ik het wel fijn dat er ook aandacht is voor dit soort theorie. Bedankt Ton.

Op de Doe dag op 24 juni hadden we prachtig weer. Een gedeelte van de deelnemers ging op eigen houtje, een grote groep ging gezamenlijk vanuit het verzamelpunt bij de Horst naar Restaurant de Ruiten Aa. Dit restaurant ligt in een prachtig gebied waar de meesten van ons niet bekend waren. Voor de koffie hadden we een uur de tijd om foto’s te maken. Na de koffiepauze kregen we nog anderhalf uur om verder te gaan met fotograferen. Het werd intussen steeds warmer, de zon feller, de belichtingsdriehoek moest steeds meer bijgesteld worden.

Rond de middag was er een prima lunch geregeld, die door zelfwerkzaamheid van de werkgroep, toch nog redelijk snel verliep. Blijkbaar waren ze op dit moment niet ingesteld op zo’n grote groep terwijl dit wel van te voren besproken was.

Na de lunch ging een groot gedeelte van de groep door naar het natuurgebied Ter Borg. Ook dit is een prachtig natuurgebied maar het werd steeds warmer en het licht steeds feller. Iedereen mocht zelf bepalen hoe lang je daar bleef. De groep werd toen steeds kleiner.

Kortom, een prima locatie voor landschapsfotografie, maar het weer en ook het tijdstip was niet ideaal. Dat bleek ook wel op de bespreekavond op 10 juni. Er waren prachtige foto’s waar goed over gediscussieerd kon worden maar er waren opvallend veel foto’s die niet die dag en op dat tijdstip gemaakt waren.

Met zo’n grote groep op pad in een natuurgebied is niet bepaald onopvallend in het landschap en ook niet voor omgevingsschilders. Toch was het een mooie dag en het blijft inspirerend om ook andere fotografen aan het werk te zien.

Bedankt Ton, Lammert, Johanna en Michèle


In onderstaande galerij staan alle ingestuurde foto’s.

Door met de muis boven de foto te gaan staan zie je de naam van de fotograaf en de titel van de foto. Leden die niet mee konden naar de Doedag mochten foto’s insturen die elders zijn gemaakt.