Workshop Gekke Gebouwen

Geplaatst: 05-04-2023

Van vreemde gekke gebouwen naar Urban/Urbex
Op 6 maart hoorden flink wat Fotofunners dat het onderwerp ‘vreemde gekke gebouwen’ omgebogen was naar Urban/Urbex fotografie. Fotolocatie voor de Doe-dag werd de sinds 1981 verlaten Aardappelmeelfabriek in Ter Apel. Eerder was deze locatie al in beeld geweest om er foto’s te maken, de omgeving was voor een herhaalsessie zeker een optie.

Het terrein van de Aardappelmeelfabriek wordt sinds 2018 bewoond door een groep enthousiaste mensen die samen een ecodorp willen realiseren waar ze willen leven in bewuste verbinding met elkaar en met de aarde: “Ecodorp, Land van Aine”.

Na de enigszins hilarische parkeersessie gaven twee bewoners op de Doe-dag van 18 maart aan 29 enthousiaste fotografen een korte rondleiding. Na de koffie en thee met Groninger notenkoek zwermden de groep uit over het terrein. Bij een deel van de fabriek waren rood-witte linten gespannen in verband met de veiligheid maar er bleef voldoende ‘ouwe troep’ over om die op de ‘gevoelige’ plaat vast te leggen. De opdracht was wel: maak een HDR foto.

Voor de terugkomavond waren 28 foto’s ingeleverd, aan de fotografen de taak om in vier groepen zeven foto’s te beoordelen op bijvoorbeeld compositie, lijnenspel, doorkijkjes maar zeker: is het een HDR foto. Er waren prachtige foto’s te zien, de één wat meer HDR dan de ander en heel opmerkelijk: alle foto’s waren uniek voor een deel van het complex, geen dubbele te bespeuren.
De thuisblijvers kregen dezelfde opdracht, stuur een HDR foto in en daar werd gehoor aangegeven, we zagen ze tussen de foto’s en tijdens de PowerPointpresentatie, die er weer prima uitzag, voorbij komen.

Voor een deel van de fotografen is HDR weer een leerzaam proces geweest.
Miny en Bep